3 lucruri pe care furnizorul tău de energie electrică preferă să nu le știi

3 lucruri pe care furnizorul tău de energie electrică preferă să nu le știi

… și cum poți profita de ele pentru a scăpa de dependența de rețeaua națională. Fie că ești deja prosumator, că vrei să aplici pentru Casa Verde sau că locuiești la bloc, acestea sunt 3 lucruri pe care furnizorul tău de energie electrică preferă să nu le știi. Pentru că astfel, vei rămâne în continuare client fidel.

Ai vrut să fii prosumator, dar cu panourile pe casă și Soarele pe cer, tot consumi curent din rețea. De ce? 

Rețeaua națională are o limită maximă de tensiune stabilită cu scopul de a proteja infrastructura (cablurile …) și consumatorii. Atunci când un prosumator injectează energie în rețea, tensiunea în rețea crește. Dacă mai mulți prosumatori, profitând de condițiile meteo favorabile, produc și injectează energie în același timp, tensiunea crește până la pragul maxim permis, invertorul detectează atingerea limitei maxime și se oprește automat. Se ajunge astfel în situația în care deși condițiile sunt ideale pentru a ”monetiza” energia solară, stai cu panourile pe casă și din PROSUMATOR devii CONSUMATOR. Pentru că atunci când invertorul se oprește, nu mai produci energie electrică nici măcar pentru uzul propriu.  

Acestea nu sunt cazuri izolate, se petrec de multiple ori într-o zi devenind realitatea prosumatorului din România. Suntem singura țară europeană unde odată oprit, invertorului îi este permisă re-pornirea doar după 15 minute, comparativ cu alte state, unde durata este de 1-2 minute*.  

Există soluții?

Alternativa pentru a elimina complet dependența de rețea, este stocarea energiei electrice în baterii. Bateriile pot fi utilizate în scopuri multiple:  

  • pentru a stoca energia produsă ziua, și a o utiliza pe timp de noapte sau în zilele înnorate,  
  • pentru a utiliza energia stocată, pentru uz propriu, atunci când invertorul se oprește din cauza supra-producției 
  • pentru a stoca energia când prețul e mic și a o injecta în rețea atunci când prețul este mare. 

Tot mai mulți prosumatori văd neajunsurile sistemelor on-grid și aleg să investească în unități de stocare, baterii fixe sau portabile. Avantajul bateriilor portabile este faptul că le poți lua cu tine oriunde ai nevoie de curent electric, chiar și departe de casă.  

Sistemele solare de balcon pot asigura cam 80% din necesarul de energie al unui apartament – unul din 3 lucruri pe care furnizorul tău de energie electrică preferă să nu le știi dacă stai la bloc!

În România, instalarea panourilor solare este încurajată pentru cei care locuiesc la casă, prin programul Casa Verde. Există însă o variantă și pentru cei ce locuiesc la bloc: sistemele solare de balcon. Un astfel de sistem este foarte ușor de instalat, nu necesită aprobări și nu permite injectarea energiei în rețeaua națională. Adică tot ce se produce, poate fi stocat în baterii sau utilizat în interes personal. 

Fenomenul de montare al sistemelor solare de balcon a luat amploare în Germania, existând în prezent peste 230.000 de apartamente ce beneficiază de energie solară.  

Cantitatea de energie produsă depinde de factori precum: orientarea apartamentului, gradul de umbrire, condițiile de mediu sau gradul de poluare, planul de montare al panourilor. Considerând că un apartament are un consum lunar de 100kWh, un sistem de panouri fotovoltaice de 800 W montat pe balcon poate genera undeva între 880 – 1.040 kWh de energie electrică pe an, sau lunar, aproximativ 80 kWh de energie. 

Prosumatorii – motiv de panică pentru distribuitorii de energie electrică. 

Creșterea nivelului de trai, accesul tot mai facil al oamenilor la electrocasnice, electronice și mașini electrice, constituia în urmă cu câțiva ani motiv de îngrijorare pentru distribuitori, în sensul incapacității rețelei de a face față la cererea tot mai ridicată de curent. 

Astăzi ne situăm de cealaltă parte, unde îngrijorarea este de natura supra-producției din surse casnice și încercarea limitării legislative a producției de energie solară.  

În lipsa unui sistem regional inteligent de stocare și distribuție conform cererii, tot ce ne rămâne de făcut este să ne gestionăm propriile sisteme de înmagazinare a energiei verzi. 

Concluzie

Acestea au fost 3 lucruri pe care furnizorul tău de energie electrică preferă să nu le știi pentru ca tu să fii în continuare consumator de energie din rețea.

Inspirație:

  1. video despre prosumatori
  2. sisteme solare de balcon

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *